• Csököly

  Polgármesteri Hivatal
 • Csököly

  Hagyományok
 • Csököly

  Templom
 • Csököly

  A híres eper
prev next

Csököly Kiemelt

péntek, 24 október 2014 10:10 Írta: 

Köszöntjük Csököly hivatalos honlapján!

(Honlapunkat folyamatosan fejlesztjük)

Fekvése

Nagyatádtól északkeletre, Gige és Kisbajom közt fekvő település.

Története

Csököly nevét 1332-1337 évi pápai tizedjegyzék említette először, tehát már ekkor egyházas hely volt. 1382-1383-ban Chukul, 1466-ban Chekel alakban írták. 1466-ban a veszprémi püspökség birtoka volt, majd 1536-ban Pekry Lajos volt birtokosa. Az 1565-1566. évi török kincstári fejadójegyzékben Csokol alakban fordult elő, 45 házzal. 1598-1599-ben és az 1660. évi pannonhalmi tizedjegyzékben is a veszprémi püspökség birtokaként szerepelt. 1715-ben 57 háztartását írták össze, a mikor a hozzátartozó Jákó-, Kisasszond- és Korpád-pusztákkal együtt a veszprémi püspökségé volt.
1798 áprilisában a községben lakott Csokonai Vitéz Mihály Kis Bálint lelkésznél. Megbetegedett, és hetekig ágyban feküdt. Erről részletesen olvashatunk a Somogyi Kázus című verséhez kapcsolódóan, Répay Lajos tollából. Itt és a szomszédos Hedrehelyen kezdte el írni „Dorottya” című vígeposzát.
A település 1817. október 10-én országos vásárok tartására is kiváltságot nyert.
A 20. század elején Somogy vármegye Nagyatádi járásához tartozott.
1910-ben 1721 magyar lakosa volt. Ebből 403 római katolikus, 1300 református, 16 izraelita volt.

Nevezetességei

A falu egyik nevezetessége a „fehér gyász”, melynek fő jellegzetessége a fehér színű női gyászruha viselete. A csökölyi szőtteseknek egyik sajátos díszítésmódja volt a sáfrányos sárgítás. A sáfrányos ruha a gyászolókat és az öregeket illette.
Református temploma 1856-ban épült.
Szent Mártonról elnevezett római katolikus temploma 1760-ban épült, oltárképét Szoldatics Ferenc festette 1854-ben.
Csököly környéke Magyarország legfontosabb epertermesztő vidéke. A falu lakosságának jelentős része foglalkozik a gyümölccsel, még eperpálinkát is főznek, és eperfesztivált is rendeznek.

(Forrás: Wikipédia)

Csököly elhelyezkedése

Zsáktelepülés Somogy megyében, Kaposvártól 25 km-re Dél-nyugati irányban, a Nagybajomnál leágazó 61-es út mellett. Így a szomszéd községek közül kövesút csak Jákóval: 5 km, Gigével: 4 km köti össze. A többi szomszédközségbe földesút vezet, Kiskorpád, Rinyakovácsi, Mike, Nagykorpád, Kisbajom.

A település jellemző fája az éger. Ez magasan levő talajvízszintet jelez. A magasan levő talajvízszint felszíni formákban tavak, vízállások, lápok kialakulását eredményezte.

A Jákó – Kiskorpád - Csököly közötti határ vízválasztó is. Csökölytől kezdődően az árkok, patakok déli irányban folynak. Itt ered a Rinya két ága, a korpádi és a lábodi. A korpádi ág a határ Észak-nyugati szélén, Jákó és Csököly között, a lábodi ág a keleti határnál, Gige és Csököly között.

A község területét a homoktalaj jellemzi. Kötöttebb talaj csak az észak-nyugati részben található.

A szél általában Dél-nyugati és északi irányból fúj. Az esőt az Észak-nyugati és a Dél-nyugati szél hozza.

 

 

 

 

 

Utoljára frissítve: kedd, 11 augusztus 2015 14:26
Megjelent: 2230 alkalommal
Értékelés:
(7 szavazat)
Tovább a kategóriában: « Tájházak napja